Enter your keyword

Aké korenie na chalupu na jeseň?

Aké korenie na chalupu na jeseň?

Jeseň – pre chalupára obdobie, kedy sa rozhoduje, čo so svojou chalúpkou v zime. Ešte pred tým, ako napadne prvý sneh, či udrie mráz, každý majiteľ chaty i chalupy premýšľa, či svoju víkendovú nehnuteľnosť  zazimuje, alebo ju bude využívať aj počas chladných dní.

Chalupár „vytrvalec“ svoju chalupu v zime neopúšťa. Má to ale svoje úskalia.  Poznáte to, prídete na chalupu a tam zima, čo preniká až do kostí. Sneh ste už odmetali, v piecke už horí, ale do trenírkovej teploty je ešte veľmi ďaleko. Čo tak pripraviť si nápoj na zahriatie? A čo tak skúsiť niečo netradičnejšie? Kľudne si spravte čaj, či kávu a skúste pridať niečo, čo vás skutočne zahreje a aktivuje krvný obeh. A určite to na svojej chalupe nájdete.

Koreniny na zahriatie

Škorica – dokáže prehriať organizmus ako máloktoré korenie. Má príjemnú chuť aj vôňu, môžete ju nasypať do akéhokoľvek nápoja, nič nepokazíte. Či už je to káva, čaj, či kakao. Pomáha, ak vás trápia studené ruky a nohy. Má dokonca aj antibakteriálne účinky a je dobrou prevenciou proti prechladnutiu a chrípke.

Klinčeky – majú tak isto hrejivý účinok a podporujú prekrvenie. Bez klinčekov si nevieme predstaviť dobrý punč, či varené vínko. Pridať ich môžete aj do obyčajného čaju a ozváštniť si ho.

Badián – korenie, ktoré neprehliadnete kôli jeho typickému tvaru osemcípej hviezdičky. Je to plod stromu, ktorý sa suší na slnku, aby stvrdol. Pôvodom je z Číny a tam sa aj vo veľkom využíva v tradičnej čínskej medicíne. Jeho účinky sú natoľko významné, že si našiel cestu aj do klasickej medicíny, napríklad niektoré bežne predávané kvapky proti kašľu obsahujú výťažok práve z badiánu. Má výrazné antibakteriálne účinky. Pridať hviezdičku badiánu do nápoja, je veľmi dobrá voľba.

Chilli – niečo pre viac odvážnych J. Toto korenie obsahuje kapsaicín, ktorý má výrazné účinky na prekrvenie. Chilli v jedle je pomerne bežná záležitosť, skúste si pridať toto korenie do nápoja. Spojenie horúcej čokolády so štipkou chilli je naozaj chuťový zážitok. Ak nemáte k dispozícii chilli, tak isto poslúži aj klasické čierne korenie. Pozor na množstvo, stačí ozaj malá štipka.

Ideálne korenie na jeseň a zimu

Škorica celá alebo mletá button

Liečivý badián

button
Sladký a hrejivý klinček

button
Chilli kayenské alebo drvené button

Čo ak tieto jednotlivé korenia nemáte k dispozícii?

Možno sa u vás na chalupe nájde korenie do perníka – nemusíte sa zdržiavať pečením, kľudne si zalejte perníkové korenie čajom a máte nápoj na zahriatie hotový. Perníkové korenie zvyčajne obsahuje škoricu, klinčeky, badián, koriander, aníz, muškátový kvet…

Fajnšmekri si môžu skúsiť namiešať aj zmes z viacerých korenín. Do obyčajnej kávy, kakaa, či kávy „cigorky“ nasypeme kurkumu, koriander, škoricu, zázvor, klinčeky a chilli. Môžeme pridať trochu tuku – môže to byť obyčajné mlieko, ale aj kokosový tuk, prepustené maslo, kakaové maslo… Účinok zaručený.

Fantázii sa medze nekladú a tak, ako pri varení, tak aj pri ochutení obyčajného nápoja môžeme objaviť nové nezvyčajné a pritom lahodné chute a vône. A samozrejme, aj na chalupe treba mať zásobu kvalitných korenín. A samozrejme, aj na chalupe treba mať zásobu kvalitných korenín. Ak potrebujete doplniť, všetko a ešte viac nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *